Bak hela dagen

Igår testade jag en gammal bakmaskin och det blev bak hela dagen lång. Det blev tekakor med morötter och havrerutor. Här kommer lite bilder på det nybakade brödet och recepten ifall någon blir sugen på att testa!
 
 
Tekakor med morötter
ca 25 tekakor
ugn 225 grader
 
Ingredienser
3-4 dl morötter
12-13 dl vetemjöl
2 dl vetekli
50 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
1 msk honung
50 g jäst
5 dl mjölk
vetemjöl till utbakning
 
Gör så här
Skala och riv morötterna.
Mät upp mjöl i en bunke, tillsätt vetekli, smöret som är delat i mindre bitar, morötterna, salt, honung och jästen som är delad i mindre bitar. Låt mjölken bli fingervarm ca 37 grader och häll i bunken. Arbeta degen väl, ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Beroende på hur saftiga morötterna är kan resten av mjölet behöva arbetas in i degen. Låt jästa under bakduk i 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda smidig. dela degen och kavla ut degen och använd en passande form för att skapa kakorna. (Jag använde en liten oval Sia glassburk).Placera kakorna på plåtar klädda med bakplåtspapper, nagga dem och låt jästa under bakduk 20 min. Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 8-10 min och låt sedan svalna på galler under bakduk innan ni avnjuter dessa goda tekakor.
 
Efter jäsning och innan brödet gräddats i ugnen.
 
Frukostbröd med havre
ca 16 st bröd
 ugn 225 grader
 
Ingredienser
5 dl fiberberikade havregryn
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1 dl linfrön
2 tsk salt
7 dl vatten/mjölk
2 msk olja
50 g färsk jäst
8 dl mjöl
 
Gör så här
Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrön och salt i en degbunke. Värm vätskan till 37 grader och rör ner den och oljan i mjölblandning. Smula ner jästen och rör om tills jästen är löst och tillsätt sedan mjölet och arbeta degen ca 5 min i maskin. Strö lite mjöl på degen och låt jäsa övertäckt med bakduk ca 30 min. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Knåda degen lätt i bunken och tryck ut den på plåten. Skåra till 16 rutor och nagga med en gaffel. Pensla med vatten och strö på havregryn. Låt jäsa övertäckt i 30 min. Grädda mitt i ugnen 20-25 min. Låt brödet kallna på galler övertäckt med bakduk. Bryt dem i rutor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
Spela poker, casino, bingo m.m online. Massor av bonusar på PokerCasinoBonus