Ikea under mellandagsrean

 
I torsdags åket jag, Dennis, Ida, mamma och pappa till Ikea. Högst upp på vår shoppinglista stod en ny säng, min och Dennis julklapp till varandra. Efter en liten fika började shoppingen. Vi beställde en säng som förhoppningsvis dyker upp under slutet på nästa vecka.
 
 
Vi har blivit lite vuxnare och kommer byta vår 120 säng mot en lite större 160 säng. Min syster tycker dock att man endast är vuxen när man har en något större säng, så hon tror inte vi kommer rymma hela familjen i den nya sängen men vi får väl se. Vi har ju lyckats få plats i en 120 säng i 9 år, vi två plus två katter som brukar vara duktiga på att ta mer plast än vi. En sak till bebisen fick vi också med oss hem, ett skötbord så nu börjar vi bli redo.
 
 
Så under hela gårdagen städade och möblerade jag om i huset, kommer fortsätta idag.
 
 
 


24 December - Mormors Ris alá Malta

Ett måste på Julbordet är min Mormors Ris alá malta!
Jag önskar er alla en riktigt god jul och tack för att ni följt denna julkalender <3
 
 
Ingredienser
6 port risgrynsgröt
3 dl vispgrädde
4-5 tsk vaniljsocker
 
Gör så här
Vispa grädden och tillsätt vanlijsocker.Rör sedan samman grädden och den kalla gröten till en härlig Ris alá malta. Serveras gärna med saftsås.
 
Ingredienser
Frysta eller färska bär
1 dl socker
3 dl vatten
3 msk potatismjöl eller efter eget tycke
 
Gör så här
Koka bären tillsammans med socker och vatten, tillsätt sedan potatismjöl efter egen smak beroende på hur tjock saftsås du vill ha.
 
 


23 December - Vindruvor doppade i choklad

Nu är det dagen före julafton. Mycket finns det att göra men lite tid.Här kommer ett recept på ett julgodis jag minns sedan min barndom. Det är gott och enkelt.
 
 
 
Ingredienser
Vindruvor röda eller gröna
Choklad, vit, mörk eller ljus.
 
Gör så här
Smält chokladen över ett vattenbad och doppad sedan viindruvorna i chokladen.
Förvara godisarna i kylen. Smakar mums!
 
 
  
 
 
 
 


22 December - Apelsinflan

 
 
 
Ingredienser
75 g margarin
1 ägg
1 dl socker
1,5 dl kokos
1 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
Rivet skal från 1 apelsin
 
Gör så här
Blanda samman alla ingredienser till en slät smet. Klicka ut med tsk på bakplåtspapper, grädda cirka 7 minuter i 175 grader och låt sedan svalna.
 
Apelsinkräm
100 g margarin
3 dl florsocker
2 äggula
2 tsk vaniljsocker
2 msk pressad apelsin saft
rivetskal från 2 apelsiner
 
Gör så här
Vispa samman ingredienserna och bred sedan på flanen.
 


21 December - Saffransmacarons med chokladfyllning

 
 
 
Saffransmacarons
Ingredienser
4 st äggvitor
35 g socker
150 g mandelmjöl
145 g florsocker
1 pkt saffran (0,5 g)
2 krm gul hushållsfärg
 
Gör så här
Vispa äggvitorna hårt och tillsätt socker och när smeten börjar hårdna häll i den gula hushållsfärgen. Blanda mandelmjöl, florsocker och saffran och tillsätt sedan det i äggvitsmeten. Rör om tills smeten är jämn och smidig. Klicka sedan ut smeten på en plåt, låt vila minst 1 timme innan de gräddas. Grädda ca 10-12 minuter 125 grader.
 
Chokladfyllning:
100 g smör
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 tsk kakao
 
Gör så här
Rör samman allt till en smidig smet och bred på macaronen. Macaronen smakar bäst efter några timmar då har alla smaker kommit fram.


99 dagar kvar

 
 
Idag inforrmerade min syster mig och Dennis om att det är 99 dagar kvar tills denna lilla skrutt är beräknad till världen. Tänk vad tiden går fort och snabbare lär den gå. Det har hänt mycket de senaste veckorna. Det är väldigt mycket rörelser i magen, tidigt på morgonen, middag och kväll. Känns underbart och verkligt när man känner sparkarna. I söndags var Johanna (världens stoltaste blivande moster) här på middag och fick för första gången känna hur bebisen rörde sig, häftigt. Det börjar bli mycket att tänka på, föräldrarna på jobbet har börjat fråga hur länge jag ska arbeta, jag har skickat in ansökan om graviditetspeng och hur ska vi göra med/ dela upp föräldraledigheten. Plus att Dennis tycker att jag är för lugn, han tycker jag borde känna hopp/oro inför förlossning och livet som förälder mm (som det står på min gravidapp). Jag är väldigt lugn men tror att det är för att jag inte hunnit fundera, har haft fullt upp på jobbet och hemma. När det blir lugnare kommer nog alla tankar.


20 December - Saffransmacarons med apelsinfyllning

 
 
 
Saffransmacarons
Ingredienser
4 st äggvitor
35 g socker
150 g mandelmjöl
145 g florsocker
1 pkt saffran (0,5 g)
2 krm gul hushållsfärg
 
Gör så här
Vispa äggvitorna hårt och tillsätt socker och när smeten börjar hårdna häll i den gula hushållsfärgen. Blanda mandelmjöl, florsocker och saffran och tillsätt sedan det i äggvitsmeten. Rör om tills smeten är jämn och smidig. Klicka sedan ut smeten på en plåt, låt vila minst 1 timme innan de gräddas. Grädda ca 10-12 minuter 125 grader..
 
Apelsinkräm
 Ingredienser
100 g smör
1 tsk saft av apelsin
90 g florsocker
1 st äggula
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
finrivet skal från apelsin
 
Gör så här
Rör samman allt till en smidig smet och bred på macaronen. Macaronen smakar bäst efter några timmar då har alla smaker kommit fram. Mums!!


19 December - Snöbollar med smak av citron

Här kommer en annan variant av Snöboll som kan smaka gott nu när julen snart är här.
 
 
Ingredienser
185 g vit choklad
2,5 dl kokos
3 msk pressad citron
 
Gör så här
Smält chokladen i vattenbad.
Tillsätt kokos och citronsaft och rör om.
Låt smeten svalna lite i rumstemperatur innan du rullar små bollar.
Bollarna rullar du i florsocker och förvarar sedan kallt.


18 December - Dennis pepparkakor

I vår familj är det min sambo som sköter pepparkaksbaket, plus att det är han som äter upp alla kakor. Jag är inte alls så förtjust i pepparkakaror, men ingen jul utan dessa kakor. Receptet kommer från min sambos mormor.
 
 
Ingredienser
3 hg margarin
1 dl sirap
5 dl socker
2 dl vatten
16 dl mjöl
1 msk kanel
1 msk bikarbonat
1 msk ingefära
1 msk nejlikor
 
Gör så här
Rör samman margarin, sirap, socker och vatten till en jämn smet. Blanda mjöl, kanel, bikarbonat, ingefära och nejlika i en annan bunke och tillsätt sedan i smeten. Knåda ihop smeten till en deg, lägg i plastfolie och låt vila i kylen 1-2 dygn.
Kvla sedan degen tunnt och grädda i ugnen på 200 grader 5-6 minuter


17 December - Snöbollar med smak av lime

Snöbollar, oemotståndliga chokladbollar med vit choklad, kokos och lime.
 
 
Ingredienser
1 1/4 dl vispgrädde
185 g vit choklad
3 dl riven kokos
finrivet skal från en lime
 
Gör så här
Koka upp grädden i en kastrull.
Tillsätt grovhackad vit choklad och låt smälta under omrörning.
Blanda i kokosen och limeskalet.
Ställ i kylen någon timme.
Rulla små bollar av smeten och rulla sedan bollarna i kokos. Förvaras kallt.
Det blev cirka 25 stycken bollar.


16 December - Bountybollar

Bountybollar är ett lätt och lite kladdigt julgodis att baka. Är perfekt att ta med sig när man ska och hälsa på någon i dessa jultider eller att bara avnjuta.
 
 
Ingredienser
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl grädde
1 påse kokos (200g)
200 g mjölkchoklad
 
Gör så här
Koka ihop smör, sirap, florsocker och vispgrädde i 5-8 minuter, smeten ska kännas lite seg.
Tillsätt kokos och rör om.
Låt stå svalna och rulla sedan små bollar som man ställer in i kylen.
Smält chokladen och rulla sedan bollarna i den.
Förvara bountybollarna i kylen.


15 December - Mariannetryffel

Av allt julgodis jag bakat inför denna jul är Marianntryfflarna min stora favorit så kommer nog hinna baka dessa en gång till innan tomten kommer.
 
 
Ingredienser
30 st Marianne karameller
250 g mörk choklad
1 dl grädde
200 g vit choklad
 
Gör så här
Krossa karamellerna med en mortel.
Värm grädden och tillsätt den hackade mörka chokladen och de krossade karamellerna.
Rör om tills allt smält.
Låt svalna i kylen i en timme.
Rulla små bollar och ställ in de i frysen en stund.
Det är viktigt att bollarna har stelnat innan man doppar dem i den vita chokladen som du smält i vattenbad.
Förvara tryfflarna i kylen.


14 December - Sega snöbollar

Sega snöbollar
 
Ingredienser
4 dl socker
1 1/2 dl ljus sirap
1 dl vatten
1 krm salt
2 äggvitor
2 tsk vaniljsocker
2-3 dl kokos
 
Gör så här
Koka upp socker, sirap, vatten och salt till 150 grader. Om man inte har termometer kan man hälla lite sockelag i ett glas med vatten och om den stelnar är den klar.
Var försiktiga så ni inte bränner sockerlagen, det gjorde jag.
När sockerlagen är klar ta bort den från plattan.
Vispa äggvitorna hårt och tillsätt sedan sockerlagen långsamt och vispa hårt i cirka 10 minuter.
Blöt händerna och rulla små bollar som rullas i kokos direkt. Förvaras i kylen men smakar bäst om de får stå framme i rumstemperatur innan de avnjuts.
 


13 December - Saffranskaka

En saftig saffranskaka är gott till luciafikat.
 
 
Ingredienser
200 g smör
0,5 g (1frp) saffran
2 ägg
3 dl socker
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
4 dl mjöl
 
Gör så här
Smält smöret och låt det svalna, smörj och bröa en form.
Vispa ägg och sockret så det blir vit och poröst.
Vispa sedan ner saffran, bakpulver och mjölk.
Tillsätt mjöl och det smälta smöret sist.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter.
Låt kakan svalna lite innan servering.
 
 


12 December - Lakritspraliner

Dessa goda lakritspraliner har jag länge velat testa att gör. De blev riktigt goda och är verkligen något för lakritsälskare.

 
Ingredienser
200 g mjölkchoklad
1 dl grädde
1,5 - 3 dl krossad turkisk peppar
 
Gör så här
Värm grädden och rör sedan ner den hackade chokladen tills den smält.
Häll sedan ner den krossade turkiskapepparen och rör om.
Jag krossade den turkiska pepparen i en mortel ett tips är att krossa 3-4 st i taget är dock tidskrävande.
 
Låt smeten svalna i kylen några timmar eller ställ den i frysen.
När smeten stelnat rulla små bollar som du sedan rullar i den krossade turkiska pepparen.
Min smet blev väldigt kladdig så nästa gång ska jag prova att ställa den i frysen.
 
 

 



11 December - Rocky Road praliner

Rocky Road praliner. Jag hittade ett recept på Rocky road praliner i en tidning och tänkte att detta var ett perfekt tillfälle att göra slut på lite ingredienser som blivit över från de andra baken. Jag har förändrat recepten utifrån vad jag hade hemma.
 
 
Ingredienser
200 g mörk choklad
1 dl gelehallon
30 st dumlekolor
1 dl nötmix
2 dl marshmallows
1 dl smarties till garnering
 
Gör så här
Smält chokladen i vattenbad.
Tillsätt gelehallon, dumlekola, nötmix och marshmallows och rör om.
Klicka ut smeten i små formar, garnera med smarties och förvara kallt.
 


10 December - Mammas tunnbröd

Igår bakade jag tunnbröd tillsammans med min kära mamma. Detta tunnbröd är ett måste till julbordet och smakar underbart med en bit ost, gustafskorv eller julskinka på.
 
 
Ingredienser
100 g margarin
7 1/2 dl mjölk
1 msk socker
50 g jäst
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
cirka 1 kg rågsikt
 
Gör så här
Smält margarinet och blanda sedan med mjölken, blandningen ska vara fingervarm.
Smula jästen och tillsätt socker och mjölkblandningen, rör så jästen löser sig.
Blanda i bakpulver, salt och rågsikt i mjölkblandningen.
Arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa 25 minuter. Baka ut till ganska tunna, runda kakor.
Kavla med kruskavel. Gräddas på häll.


9 December - Varm fruktsallad

Igår hade min syster och hennes sambo inflyttningsfest och jag blev ansvarig för att ta med efterrätten. Det blev varm fruktsallade toppad med mörk och vit choklad, serverades med glass.
 
 
Ingredienser
2 st apelsiner
2 st äpplen
2 st päron
1/2 färsk annans
1/2 honungsmelon
200 g hallon
200g mörk choklad
100 g vit choklad
vaniljglass
 
Gör så här
Dela frukten i lagom stora bitar och lägg i en ugnsform. Dela eller hacka chokladen och strö över frukten. Ställ in i ugnen på cirka 175 grader i 10 minuter, frukten ska bli varm och chokladen smälta sedan är den klar för servering gärna med lite glass.
 


8 December - Mandelskorpor med apelsin smak

Idag har jag testat att baka Mandelskorpor med apelsin smak.
 
  
Ingredienser
200 g sötmandel
200 g smör
4 dl socker
4 ägg
12 dl mjöl
2 tsk bakpulver
rivet skal från två apelsiner
 
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Grovhacka mandeln och rosta i stekpanna utan smör. (jag skållade min mandlar innan).
Rör socker och smör poröst i en skål. häll i ett ägg i taget och tillsätt mandeln.
Blanda vetemjöl, bakpulver och apelsinskalet.
Arbeta snabbt ihop en deg, dela i 6 bitar och rulla ut på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till degen lite med handen, grädda i mitten av ugnen i 15 - 20 minuter.
Låt svalan något, men skär längderna i snittar på 2 cm medan de är varma.
Lägg snittytan uppåt på plåten och rosta i ugnen 4-5 minuter på varje sidan.
Låt svalna utan bakduk.
 
 
 


7 December - Körsbärskräm

Nykokt körsbärskräm en fredagsmorgon är inte helt fel! Det doftar sååå gott! Härligt röda, fräscha, syrliga bär, perfekta till en kräm…. bara att plocka fram från frysen om man har tur. Man kan egentligen använda vilka bär som helst, kolla vad ni har i er frys.
 
 
                          
 Ingredienser 2 port
4 dl körsbär
3,5 dl vatten
0,5 dl socker
1 msk potatismjöl
 
Lägg de urkärnade bären i en kastrull med vatten och koka upp. Tillsätt sockret och låt koka under lock i ca 5 min. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och vispa ner det. Låt krämen precis koka upp så att den tjocknar och låt den sedan svalna.
 

           



6 December - Chockladblock

Chokladblock med apelsin eller polkasmak som man smälter i varm mjölk.
En perfekt hälsa på present som smakar gott i kvällsmörkret!
 
 
Choklad på pinne
 
Ingredienser
100 g mörk choklad
100 g mjölkchoklad med apelsin/polkasmak
träpinnar
plastmuggar
 
Gör så här
Smält chokladen och häll i lämpliga former (jag använde plastmuggar). Sätt ner träpinne och låt chokladen stelna.Ta bort chokladen ur formen. Packa ner pinnarna i en liten genomskinlig påse och knyt med fint band. Skriv ett kort där du förklarar hur an gör: "Värm en kopp mjölk och rör runt med en chokladpinne tills du fått den styrka du vill!"


5 December - Ljus Rocky Road

Jag är riktigt förtjust i Rocky Road så här till jul.
Det här är en ny variant jag testa som är med ljuschoklad istället för mörk.
 
Ljus Rocky Road
 
Ingredienser
400 g mjölkchoklad
20 st dumlekola
3 dl blandade nötter
1 dl rice krispies
1 1/2 dl minimarshmallows
1 1/2 dl gelehallon
 
Gör så här
Smält chokladen över ett vattenbad. Dela dumlekolan och gelehallonen, blanda samman dem med resten av ingredienserna och blanda sedan med den smälta chokladen. Bred ut smeten i en form och låt stå kallt i några timmar. Dela i små bitar och njuta!


4 December - Express godis

Om man har lite tid men ändå vill kunna bjuda på något gott till Jul, då kan jag verkligen rekomendera detta snabba och enkla julgodis! Express-godis!
 
 
Express-godis
 
Ingredienser
200 g mjölkchoklad
4 dl rice krispies
smarties
 
Gör så här
Smält chokladen över ett vattenbad. Tillsätt rice krispies och smarties i den smälta chokladen och rör om. Klicka ut smeten i små formar och garnera med smarties. Låt stå kallt i någon timme.
 


Hjärtat slår

Idag var det dags för mitt andra besök hos barnmorskan, hon mätte magen och sedan fick jag höra Skruttens hjärta slå! vilken häftig känsla att höra att det finns något i min mage. Jag har också de senaste dagarna börjat känna hur Skrutten rör på sig, igår morse var det en väldans fart inne i magen så till och med Dennis hann med att känna rörelserna. Nu börjar allt kännas mer och mer verkligt. Längtar verkligen till det är dags! När vi pratar om Skrutten pratar vi oftas som om det är en pojke/ en han, men det har vi inte alls någon aning om det blir en överraskning så när vi kommer på oss själva säger vi han, hon ja eller den.
 
Bild från ultraljudet 2/11 2012
 
Den senaste veckan har jag också börjat få lite känningar i både ryggen och sedan drar det lite i sidan på magen. Barnmorskan sa att det var helt naturlig eftersom kroppen går igenom stora förändringar men att om jag vet vad jag får ont av så skulle jag ju försöka undvika detta. Jag har mina aningar om varför jag haft lite små ont och tror det har med renoveringen av vårt sovrum att göra. Får väl helt enkelt försöka varva ner en aning men är ju så roligt att hålla på när man ser förändringarna, känns som det är så när tills det är klart och då vill man köra på en stund till :)


3 December - Rocky Road

Rocky Road ett lätt och otroligt gott julgodis!
 
 
Rocky Road
 
Ingredienser
600 g mörk choklad
40 st dumlekola
3 dl minimarschmallows
3 dl blandade nötter
 
Gör så här
Smält chokladen över ett vattenbad. Dela dumlekolan och tillsätt dem tillsammans med nötterna och marschmallows i den smälta chokladen. Bred ut smeten i en form och låt stå kallt i några timmar. Dela kakan i små godbitar och njut.


2 December - Pepparkaksmacarons

Pepparkaksmacarons ett måste till adventsfikat!
 
Pepparkaksmacarons
 
Ingredienser
4 st äggvitor
35 g socker
150 g mandelmjöl
145 g florsocker
3 tsk pepparkakskrydda
 
Gör så här
Vispa äggvitorna hårt och tillsätt socker. Blanda mandelmjöl, florsocker och pepparkakskrydda och tillsätt sedan det i äggvitsmeten. Rör om tills smeten är jämn och smidig. Klicka sedan ut smeten på en plåt, låt vila minst 1 timme innan de gräddas. Grädda ca 10 minuter i 125 grader.
 
Vaniljkräm
 
Ingredienser
100 g smör
90 g florsocker
1 st äggula
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
 
Gör så här
Rör samman allt till en smidig smet och bred på macaronen. Macaronen smakar bäst efter några timmar då har alla smaker kommit fram. Mums!!
 
 
 


1 December - Cinnamon chocolate chip cookies

Hallå i vintermörkret!
För att komma igång med mitt bloggande har jag tänkt fixa en bakkalender fram till Jul. Jag hoppas kunna inspirera och fresta med olika recept. Bakom första luckan finns dessa ljuvliga kakor.
 
 
Ingredienser
250 g mjukt smör
0,5 tsk salt
1 dl socker
1,5 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kanel
1 st ägg
4,5 dl siktat vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
150 g mörk choklad
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, salt, socker, farinsocker, vaniljsocker och kanel krämigt. Tillsätt ägg och vispa lite till. Rör ner vetemjöl med bikarbonat och forma till en deg, tillsätt grovhackad choklad. Forma degen till en rulle, plasta in och låt den vila i kylen någon timme. Forma bollar av degen och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda kakorna gyllene 12 - 15 minuter.


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
Spela poker, casino, bingo m.m online. Massor av bonusar på PokerCasinoBonus